vrijdag, 01 juni 2018 09:59

Land van Scala 2018-2019. Groep 7/8

Groep 7/8 (week 45-48)

Reizen over de wereld
De wereld wordt figuurlijk groter als kinderen ouder worden. In de lessen gaan we dan ook over de grens, op zoek naar bijzondere vervoermiddelen. We dwalen nog verder af als we naar Australië gaan om te kijken hoe en waarom de Aboriginals hun kunst maakten. En we gaan aan de hand van een uitgebreide lesbrief bouwwerken bekijken en daarna zelf als architect aan de slag. Wat komt daar allemaal bij kijken?
Discipline: beeldend

Gouden eeuw
In de gouden eeuw waren er veel zeerovers. Leerlingen maken zich in dans en beweging klaar voor de reis op zee. Hoe beweeg jij op het schip als op volle zee de golven steeds hoger worden? Tijdens de lessenserie werken we samen aan de opbouw van een VOC-choreografie
Discipline: dans

Mediakunst 
Elke dag worden we bestookt met visuele prikkels. In het nieuws, de reclame, op sociale media. In de lessenserie voor groep 7 en 8 wordt het thema mediawijsheid geïntroduceerd. Wat is de invloed van al deze beelden en hoe ga je er bewust mee om? De leerlingen gaan zelf met beeld aan de slag d.m.v. fotografie, beeldbewerking en video.
Discipline: mediakunst

Decemberspecial 
Een nieuwe boost voor de decemberactiviteiten. Normaal gesproken plannen we geen activiteiten in december, dan is het al druk genoeg op school. Maar wat als we middels deze lessen die drukte wat uit handen nemen? Laat je verrassen in de decembermaand! De leerlingen gaan aan de slag met dans of muziek of theater of media of beeldende kunst. Sowieso 3 van deze disciplines komen aan bod in deze special, elke les wat anders. 
Discipline: multidisciplinair 

Slavernij
De leerlingen gaan aan de hand van het thema ‘Slavernij’ ontdekken wat muziek kan betekenen voor jezelf en voor anderen. Welke muziek er zoal past bij de slavernij en het waarom. Wat is de invloed van deze muziek geweest. Samen ervaren hoe bepalend muziek kan zijn voor een situatie, samen opzoek gaan naar de emotie in de muziek. De leerlingen gaan zelf aan het werk met het maken van liedteksten. En uiteraard wordt er aandacht besteed aan het spelen van verschillende ritmes.
Discipline: muziek

Oorlog en vrede
In vier lessen willen we van het filosoferen over oorlog en vrede gaan naar de oplossingen voor wereldvrede. De eerste les ligt de nadruk op associëren en theatertraining, als groep ben je bezig met elkaar en hetzelfde thema, waarop je verder gaat denken. Samen werken naar het punt dat je als groep wat durft te doen/zeggen. Tijdens de andere lessen blijven we werken aan hoe je theater maakt, binnen het thema oorlog en vrede. Zo zul je merken dat het belangrijk is om creatief aan de slag te gaan met dit thema, want de oplossing van wereldvrede komt als het goed is uit jouw klas! De leerlingen krijgen een brief van de minister van de Vrede, die ze vraagt om over de oplossing voor vrede na te denken en dat in beeld te zetten… Een stappenplan naar de vrede! Hoe ziet dat er uit?
Discipline: theater

---

Keuzeformulier Land van Scala 2018-2019 (pdf)

Inschrijfformulier 2018-2019